İş Kategorileri
Hibrit çalışma modeli nedir?

05-10-2023 02:13:38

Geleneksel çalışma modellerinden çok farklı yapısıyla iş hayatına dahil olan “hibrit çalışma modeli” son dönemde sıkça karşımıza çıkıyor. Özellikle COVID-19 Pandemi sürecinde yaygınlaşan bu çalışma modeli, tam olarak nedir ve çalışanlar için faydaları nelerdir?

Hibrit çalışma modeli ofis ve uzaktan çalışmayı birleştiren esnek bir yaklaşımı tanımlıyor.  Ülkemizde özellikle pandemi sürecinde yaygınlaşmış olan hibrit modelli çalışma hâlâ geçerliliğini koruyor.

Çalışanların istediği yerden iş ağına bağlanma motivasyonu ise  memnun edici görünüyor.

Uzaktan iletişimin kuvvetli olması, iletişim ağlarının hızlı kullanılması bu anlamda değerlidir. Mail kullanımı, toplantı oluşturma, şirket içi ve şirket dışında koordinasyonu hızlı sağlamak hibrit modelinde oldukça önemli. İş takibi açısından titiz olunması ve zaman zaman ofis toplantılarının yapılması ekibin kaliteli iş akışı yürütmesini destelemektedir.

Hibrit Çalışmanın Avantajları Neler?

İş Verimliliğini Artırmak:

Uzaktan bağlanmak ya da belirli sürelerde ofiste çalışmak, pek çok çalışan için motive edici olabilir. Yol sorunu olmadan ve pek çok konuda zahmetsiz çalışmak, konfor alanını oluşturarak belirli bir sürede işi tamamlamak, çalışanın plan yapma becerisini de ortaya çıkarır.

Şirket Kültürünü Artırmak :

Uzaktan ve uyumlu çalışmak aynı zamanda bir uyumun göstergesidir. Şirket kültürünü sahiplenen kişiler bu aşamada özenli ve prensipli çalışabilir.

İş Yeri Maliyetini Azaltmak:

Ofisi daha minimal bir alanda kullanmak isteyen, dar bir maliyetle yola çıkanlar için tercih edilebilir. Sürekli kullanılmayan ofis için giderler de azalacaktır. Tabii hibrit modelini kullanan kimi firmalar, çalışanın uzaktan bağlanma masraflarını karşılamak isteyebilir. Örneğin, elektrik maliyeti. İnisiyatif ve firma kültürüne bağlı olarak çalışana sunulan imkanlar sayılabilir.

Ofis ortamında çalışmanın yoruculuğu kadar hibrit çalışma modelinde de yorgunluk, uzun süre aynı ortamda ve sosyalleşmeden çalışmakta dezavantaj olarak sayılabilir. Bu noktada da, kurum içi iletişimi ve etkileşimi artırmak gerekir. Çalışan motivasyonu için bir araya gelmeler düzenlenmeli ve sosyalleşme kültürü de aktif edilmelidir.

Yorumlar