05-10-2023 02:10:26
İş arama, iş bulma ve mülakat süreçleri geçmişe kıyasla pek çok açıdan değişti. Artık online mülakatlar, yapay zeka davranış testleri gibi yeni yöntemler var. Bu yeni yöntemleri kullanarak daha profesyonel özgeçmişler hazırlanabilir mi? Ön yazı bu yazılımla ne kadar etkili yazılabilir? Görüşmeye gideceğiniz şirket hakkında daha detaylı bilgiler alınabilir mi?
Bir yapay zeka araştırma laboratuvarı olan OpenAI’nın geniş dilli bir sohbet robotu olan ChatGPT insan konuşmasını simüle etmek için tasarlanmış bir bilgisayar programı. Türünün en gelişmiş örneklerinden biri olan bu program, ‘’konuşurken’’ bir satırdaki sonraki kelimeleri tahmin etmek için milyonlarca metinden yararlanıyor. Yazılım elbette birçok farklı amaçla kullanılıyor ama en çok makale yazma konusunda kullanımı tartışılıyor. Özellikle akademik makalelerin yapay zekaya yazdırılmasıyla ilgili yapılan pek çok tartışma var.
Yazılım iş arama aracı olarak kullanılabilir mi?
Öncelikle programın 2021 ve öncesine ait verilere göre geliştirildiğini bilmekte fayda var. O nedenle iş arama aracı olarak sınırlı sonuçlara ulaşması muhtemel. Ayrıca genelleme yapmaya müsait bir yapısı olduğundan çok fazla detay belirtmeniz gerekiyor. Bu nedenle öncelikle iş aramanın başka aşamalarında daha verimli kullanılabilir.
Görüşmeye gideceğiniz şirketi ChatGPT ile nasıl araştırırsınız?
Görüşmeye gideceğiniz ya da başvuru yapacağınız şirketi araştırmak iş aramanın en önemli aşamalarından biri. Arama motorlarına işle ilgili bir anahtar kelime yazdığınızda pek çok farklı sonuç çıkarabilir. Öte yandan ChatGPT ise açık pozisyonlara erişemez ama bu iş hakkında yapabilecekleriniz konusunda size bilgi verir. Kısacası size herhangi bir işi nasıl yapacağınız konusunda bilgi verebilir, meslektaşlarınızın ne tür hazırlıklar yaptığını özetleyebilir. Örneğin gitmeniz veya katılmanız gereken ağları anlatabilir.
Özgeçmiş ve ön yazı için ChatGPT nasıl kullanılır?
Bir bilgisayar yazılımını hem ön yazı hem de özgeçmiş oluşturmak için bir şablon olarak kullanabilirsiniz. ChatGPT de size bu konuda güzel sonuçlar çıkarabilir. Ancak şu detayı vermekte fayda var:
Özellikle ön yazı yazarken kişisel deneyimlerinize ve işe karşı olan içgüdüsel detaylara yer vermeniz büyük önem taşıyor. Kişisellikten uzak bir ön yazı İnsan Kaynakları uzmanları için bir şablondan öteye geçemiyor. Özgeçmiş içinde de yine deneyimlerinizden detaylar vermeniz oldukça değerli görülüyor.
Yapay zeka ile iş görüşmesine hazırlanabilir mi?
Elbette ChatGPT’ye klasik mülakat soruları sorabilir ve ondan belirli şablonlar çıkarmasını bekleyebilirsiniz. Ancak bunu elbette pek çok farklı yerden yapabilirsiniz. Yani genel sorulara genel cevaplar almak oldukça kolay. Fakat soruları detaylandırarak aynı soruları başka şekillerde sormak kesinlikle çok daha faydalı olacaktır. Yineleme yapmak en önemli ipuçlarından biri. Örneğin ChatGPT’ye iş unvanı, görüşme yaptığınız şirket ve deneyim seviyeniz gibi ayrıntıları verin. “Kıdemli bir yazılım mühendisi için mülakat soruları”, “Kod inceleme ve test süreçleriyle ilgili deneyiminizi anlatabilir misiniz?” ya da “Yazdığınız kodun yüksek kalitede olmasını nasıl sağlıyorsunuz?” gibi detaylar sorabilirsiniz.
Chatbotlar işe alımı ne kadar değiştirecek?
Son dönemde pek çok şirket işe alım süreçlerinde chatbot teknolojisini kullanıyor. Genellikle yetersiz adayları elemeye yarayan bu teknolojiler gelecekte elbette çok daha işlevsel hale gelecektir. ChatGPT ise şimdilik size anahtar kelimeler konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Fakat günün sonunda birçok detayı kişiselleştirmek hâlâ çok kritik.
Özetle, ChatGPT, başlaması kolay, ancak ustalaşması zor, değerli ve gelecek vaat eden bir araç olarak değerlendirilebilir. Ancak zihninizi okuyamaz ve yeni fikirler üretemez. Sizi bir iş görüşmesine hazırlayabilse de size bir rol kazandıran her zaman kendi tutkunuz ve deneyiminiz olacaktır.
Kaynak: Indeed